Main menu

Jelenlegi hely

#sulim alkotópályázat (EFOP 3.1.5-16)

#sulim alkotópályázat

A pályázatról:

2018. szeptember 6.
Az Oktatási Hivatal (OH) A tanulói lemorzsolódással veszélyeztetett intézmények támogatása (EFOP-3.1.5-16) című projektje keretében alkotópályázatot írt ki „#sulim” címmel a projektbe bevont 300 köznevelési intézmény 1–13. osztályos tanulóinak. Az OH célja a versennyel egyrészt hogy 9 000 tanulót kooperatív alkotásra ösztönözzön, és bemutatkozási lehetőséget biztosítson számukra; másrészt hogy a közös munkában, alkotási folyamatban megvalósuló közösségépítést támogassa.

A pályaművekben a tanulók a művészet eszközeivel mutathatják be, milyennek látják iskolájukat, milyen számukra az ideális iskola, és szerintük miként válhat egy nevelési intézmény nyitottá, befogadóvá. Az alkalmazható eszközök tárháza széles: rajz, festmény, linómetszet egyaránt készíthető, csakúgy, mint fogalmazás, mese, vers, valamint fotó és videó is.

 

...és a megvalósulás:

 

Mese a Zsibongóról

 

Hol volt, hol nem volt, még az Óperenciás-tengeren is túl, volt egy emeleti zsibongó az Erenyői Általános Iskolában.

Hosszú évek óta csak sóhajtozott, búslakodott, s az idő múlásával egyre bánatosabb lett. Bár ezt a mélabút időnként megtörték a táncos délutánok, vidám vetélkedők, de ez neki kevés volt, többet akart: nemcsak tanulást, rohangálást, hanem gyerekzsivajt, nevetést, játékot; nemcsak délelőtt, hanem reggel, délben, délután is; ne csak egy-két gyerek kóricáljon, hanem együtt legyenek, közösen tevékenykedjenek.

-Ez csak álomvilág! Ez a kívánságom elérhetetlen! Ehhez csoda kellene! —sóhajtott fel a Zsibongó.

-Azt hiszed, ez lehetetlen? — hallatszott egy nevetős, ezüst csilingelésű hangocska. - Én tudok megoldást a te bajodra. Egyet se félj! Mire hármat pislogsz, nem fogsz magadra ismerni.

A zsibongóban egy tündér jelent meg. Kedvesen elmosolyodott, suhintott a pálcájával, és eltűnt. A tündér jóslata beteljesedett.

Másnap reggel az iskola tanárai, dolgozói és felsős tanulói szorgosan rendezkedtek, asztalokat, székeket hoztak. Díszítettek, festettek, dekoráltak, polcot szereltek fel a falra a kisebb gyerekek bámuló szemeinek kereszttüzében. Könyveket, titokzatos dobozokat pakoltak ki, amelyekről kiderült, hogy sok-sok játék: csocsó, malom, Ki nevet a végén, kártya...

A Zsibongó hálás szívvel gondolt a tündérre, hogy teljesítette a kívánságát; olyan hellyé varázsolta, ahol a gyerekek jól érzik magukat együtt, játszhatnak, és tanulhatnak is.

Aki nem hiszi, járjon utána:

Jöjjön el az Erenyői Általános Iskolába!