Main menu

Jelenlegi hely

Projektnaplók: eTwinning, EU Code Week

 

      Iskolánk csatlakozott az eTwinning európai iskolák közösségéhez. Az eTwinning program az Európai Bizottság kezdeményezésére jött létre, és célja, hogy ösztönözze az európai iskolákat az információs és kommunikációs technológiák változatos formáit használó együttműködési partnerségek alakítására. Az eTwinning 2014-től az Erasmus+ program részeként működik.

     Az eTwinning olyan felületet biztosít a részt vevő európai országokban működő iskolák munkatársai és diákjai számára, ahol kommunikálhatnak és együttműködhetnek egymással, közös projekteket indíthatnak, továbbá megoszthatják egymással ismereteiket, azaz röviden: átélhetik, milyen Európa legérdekesebb oktatási közösségének a tagja lenni, és részt vehetnek annak életében. A projektmunkához egy biztonságos, diákok számára is elérhető közös online felületet biztosít a program, amely mindenki számára ingyenesen használható. 

Az egyes projektek alatt látható linkek az eTwinning portál projektfelületéhez vezetnek, ahol a projektek nyilvánosan megosztott részletei láthatók. Az azok alatt lévő linkek pedig a projektekhez kapcsolódó Blog oldalakhoz vezetnek, ahol részletesebb leírás található az egyes projektekről magyar nyelven.  


A 2019/2020 tanév projektjei 

Fairy Garden / Tündérkert

7-10 éves tanulók elkészítenek egy tündérkertet. A gyerekek tündérmesékkel ismerkednek, és bemutatják népmeséiket a többi országban élő partnereknek. Összehasonlítják őket. Minden osztály készít egy valódi tündérkertet az osztálytermében. Minden iskola fotót készít az elkészült minikertről, majd egyesítve őket végül egy közös könyvünk és térképünk lesz a "varázslatos tündérkertünkről".

Résztvevő országok: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Egyesült Királyság, Görögország, Grúzia, Jordánia, Lengyelország, Libanon, Litvánia, Magyarország, Olaszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Törökország, Tunézia, Ukrajna

Projekt koordinátorok:
Suszterné Fükő Judit, Bulgárföldi Általános Iskola, Magyarország
Alaattin Portakal, Kağıthane Atatürk ilkokulu, Törökország
 

 Our tree of wishes / A kívánságaink fája

A 7-15 éves diákok közös kívánságfát hoznak létre. Egy igazi vagy rajzolt fát díszítünk diákjaink által írt kívánságkártyák felhasználásával. Angolul írják meg az új évre vagy más ünnepségre vonatkozó kívánságukat, és a kártyákat a fára teszik. Ezután minden iskola kívánságkártyát készít a többi partner számára. A többi országból származó kártyák kinyomtatásra kerülnek, és a közös kívánságfát díszítik. Végül lesz egy "legjobb kívánságfánk".

Résztvevő országok: Olaszország, Törökország, Magyarország, Görögország, Portugália, Ukrajna, Spanyolország, Franciaország, Szerbia, Litvánia, Albánia, Lengyelország, Románia, Egyesült Királyság, Litvánia, Bulgária

Projekt koordinátorok:
Monica Frigerio, ICS Como Rebbio, Olaszország
Serap SARI, Misak-ı Milli Ortaokulu, Törökország
 

 Follow the Little Prince / Kövesd a kis herceget!

A gyerekek olyan témákat tanulnak könnyebben, amelyek érdeklik őket. Annak érdekében, hogy a tanulás érdekes és szórakoztató legyen, megünnepeljük az európai nyelvek napját a A kis herceg című világklasszikus könyv segítségével. Diákjaink saját nyelvükön készíthetnek eredeti alkotásokat, miközben felfedezik a nyelvek közötti hasonlóságokat és különbségeket.

Résztvevő országok: Törökország, Magyarország, Románia, Lengyelország, Olaszország, Albánia

Projekt koordinátorok:
Dilek Emir, Şehit Piyade Astsubay Çavuş Soner Özübek İlkokulu, Tepebaşı, Törökország
Suszterné Fükő Judit, Bulgárföldi Általános Iskola, Magyarország
 
A projekt időtartama: 
2019. szeptember-2020. január

 The Book of the Four Seasons / A négy évszak könyve

 8–14 éves diákok kollaboratív formában könyvet készítenek a négy évszakkal kapcsolatos történetekről, és az olvasási munkamenet során megosztják őket a partnerekkel.
 
Résztvevő országok: Olaszország,Magyarország, Görögország, Törökország, Albánia, Bulgária, Ausztria, Franciaország, Spanyolország, Portugália, Tunézia, Lengyelország, Litvánia, Jordánia, Horvátország, Észak-Macedónia, Ukrajna, Egyesült Királyság, Románia, Örményország, Szlovákia
 
Projekt koordinátorok:
Monica Frigerio, ICS Como Rebbio, Olaszország
Suszterné Fükő Judit, Bulgárföldi Általános Iskola, Magyarország
 
A projekt időtartama: 
2019. szeptember-2020. július

 Traditional games and sports / Hagyományos játékok és sportok

Elfelejtett, hagyományos játékok és sportok megismerése. Minden részt vevő ország megtanítja a diákoknak a különböző nemzetek tradicionális játékait.
 
Résztvevő országok:
Törökország, Franciaország, Portugália, Azerbajdzsán, Magyarország, Spanyolország, Ukrajna, Olaszország, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Lengyelország, Románia, Málta, Norvégia 
 
Projekt koordiátorok:
 
Kamíl Kuskapan, Haşim işcan ortaokulu, Törökország
Valériane Michel, École élémentaire Xavier Marmier, Franciaország
 
A projekt időtartama:

2019. szeptember- 2020. július

Website:

https://kskkamil.wixsite.com/etwining


 Put a smile in their minds 

A Mindfulnes egy pihentető technika, amely bizonyos gyakorisággal gyakorolva segít a tanároknak és a diákoknak, hogy teljes figyelmet szenteljenek a jelennek. Ennek a módszernek az alkalmazásában nincs semmi rendkívüli, de döntően hozzájárul a mindennapi élet fizikai és lelki készségeinek javításához, természetesen hozzájárulva az összes érintett személy jólétének javításához, ezáltal a vonzóbb iskolához.
 
Résztvevő országok:
Portugália, Magyarország
 
Projekt koordiátorok:
Maria Leonor Neves Alves, Agrupamento de Escolas de São João da Talha, Loures, Portugália
Judit Suszterné Fükő, Bulgárföldi Általános Iskola, Magyarország


 

A 2018/2019 tanév projektjei

     

 

   

 


 Az  A funny school year projektben 4 és 11 év közötti gyermekek osztják meg a partnerekkel az iskolai életük különleges pillanatait (az iskola első napja, a tanév elején üdvözlő tevékenységek, ünnepségek, mint a karácsony, a húsvét, az anyák napja, sportnapok és egyéb rendezvények). Minden iskolához létrehoztunk egy oldalt, ahol megosztunk fotókat, videókat, rajzokat, rövid szövegeket, prezentációkat. A tanév végén minden iskola létrehoz egy videót a különleges pillanatokkal és a tevékenységekkel. Minden videó feltöltésre kerül egy európai interaktív térképre, és megosztjuk a partnerekkel. Emellett együttműködési könyvet készítünk az egyes osztályok fotóival és a videóban bemutatott tevékenységek rövid listájával.

Résztvevő országok: 

Olaszország, Törökország, Románia, Lengyelország, Görögország, Spanyolország, Macedónia, Csehország, Moldovai Köztársaság, Szlovákia, Horvátország, Litvánia, Németország, Bulgária, Szerbia, Franciaország, Izland, Málta, Magyarország, Albánia, Grúzia, Portugália, Egyesült Királyság, Szlovénia.

Időtartama: 2018/2019-es tanév (2018. július-2019.június)

https://twinspace.etwinning.net/68301/home

Blog a projektről:

https://funnyschoolyear.blogspot.com/

https://afunnyschoolyear.blogspot.com/


 A From my country… in Europe projekt célja, hogy a diákok megismerhessék annak az országnak a csodálatos helyeit, ahonnan származnak. A tanárok segítségével virtuális túrát tesznek a hazájuk és Európa földrajzi területein. Megismerik a projektben részt vevő európai országok történelmi múltját, természeti értékeit, elénekelik Európa himnuszát. A nyári szünetben a tanárok összegyűjtötték és feltöltötték a fényképeket a projekt oldalaira. 

Résztvevő országok:

Albánia, Bulgária, Horvátország, Csehország, Franciaország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Litvánia, Lengyelország, Szerbia, Románia, Moldovai Köztársaság, Szlovákia, Spanyolország, Törökország, Egyesült Királyság, Portugália

Időtartama:  2018. július - 2018. december

https://twinspace.etwinning.net/68949/home

Blog:

https://frommycountrybulgarfold.blogspot.com/


 A From seed to table egy rugalmas és nyitott projekt, amely számos gyakorlati tanulási lehetőséget foglal magába, amelyek a környezeti nevelés, az étel és az ízek témájára irányulnak. Iskolánk Menő menza pályázatához kiválóan kapcsolható.

Résztvevő országok: Törökország, Olaszország, Görögország, Spanyolország, Magyarország, Románia, Bulgária

Időtartama: 2018. október - 2019. június

https://twinspace.etwinning.net/69802

Blog

https://magtolazasztalig.blogspot.com/


 

 

Our Book of a magic Christmas

Résztvevő országok: 

Olaszország, Románia, Lengyelország, Spanyolország, Lettország, Horvátország, Franciaország, Örményország, Litvánia, Magyarország, Görögország, Grúzia, Portugália, Ukrajna, Törökország, Dánia, Egyesült Királyság, Finnország, Szerbia, Bulgária

Időtartam: 2018. szeptember - 2019. január

7 és 15 év közötti gyerekek kollaboratív karácsonyi könyvet készítenek. Logó versenyt rendezünk, és a diákok bemutatkoznak a TestvérTér felületén. Ezután minden iskola elkészíti az e-könyv néhány oldalát. Egyet az ország karácsonyi hagyományairól, amelyeket a tanulók neveznek meg; egy videófelvételt, amelyen a gyerekek karácsonyi dalt énekelnek; egyet kívánságokkal és rajzokkal; egyet az ország egy karácsonyi legendájáról; egyet pedig egy tradicionális recepttel.

https://twinspace.etwinning.net/70037/home

Blog:

https://bookofamagicchristmas.blogspot.com/

 


 Stemle öğreniyorum geleceğimi kodluyorum- STEM-et tanulok, a jövőmet kódolom

Támogatjuk a tudomány, a technológia, a mérnöki ismeretek és a matematika ismereteitDiákjaink a tantárgyak tanulását kódolási tevékenységekkel gazdagítják. A STEM filozófiája alapján készítünk tanulási tervet. Célunk olyan diákok oktatása, akik nem fogyasztják, hanem megértik a technológiát, és problémamegoldó képességgel rendelkeznek.

Résztvevő országok: Törökország, Magyarország, Románia, Lengyelország

Időtartam: 2018. szeptember - 2019. május

https://twinspace.etwinning.net/69014/home

Blog:

https://stemprojekt.blogspot.com/


 What's your sound?

Összehasonlítjuk az állatok hangját a különböző nyelveken, és szeretnénk többet megtudni az állatokról. Azt tervezzük, hogy dramatizálunk, énekelünk, kézműveskedünk, festünk és rajzokat készítünk. Megtanuljuk, hogy hol élnek az állatok, és a fejlesztjük a szókincsünket.

Résztvevő országok: Észtország, Törökország, Portugália, Lengyelország, Spanyolország, Lettország, Németország, Magyarország, Olaszország

Időtartam: 2019. január-2019. május

https://twinspace.etwinning.net/81281/home

Blog:

https://whatisyoursound.blogspot.com/


  Carnival in the air

4-11 éves gyerekek osztják meg a farsangi szokásaikat. Egy európai térképen gyűjtjük össze a különböző országok videóit a karneváli szokásaikról.

Résztvevő országok: Törökország, Magyarország, Románia, Lengyelország, Spanyolország, Görögország, Macedónia, Olaszország, Szlovákia, Portugália, Szlovénia, Ukrajna, Horvátország

Időtartam: 2019. február - 2019. március

https://twinspace.etwinning.net/82044/home

Blog:

https://carnivalintheair.blogspot.com/


 The job of my dream

A projekt célja, hogy különböző foglalkozásokat mutasson be a gyerekeknek. Az órák során a gyerekek a foglalkozások előnyeiről és hátrányairól beszélnek, bemutatják szüleik munkáját, és beszélnek a jövőbeli munkájukról.

Résztvevő országok: Törökország, Magyarország, Románia, Lengyelország, Macedónia, Albánia, Azerbajdzsán, Olaszország

Időtartam: 2019. február - 2019. május

https://twinspace.etwinning.net/81936/home

Blog:

https://thejobofmydream.blogspot.com/

https://thejobofmydreametw.blogspot.com/


  Mesés kalandok - "Kódolj és játssz!"

Saját ötlet alapján indított projektünk. A projekt során magyar népmeséket dolgozunk fel közösen, kincset keresünk QR kódokkal. Logót és plakátot tervezünk. Közös képgalériát hozunk létre, majd egy közös mesekönyvet alkotunk. Ez az eTwinning miniprojekt a Digitális Témahét keretén belül valósul meg.

Résztvevő országok: Románia, Szerbia, Magyarország

A projekt munkanyelve magyar.

Időtartam: 2019. április 1-12.

https://twinspace.etwinning.net/86284/home

Blog:

https://mesekaland.blogspot.com/


 

  Monuments across Europe

A projekt célja, hogy a gyerekek ismerjék meg az európai országokat és azok főbb műemlékeit, az Európához való tartozás érzése, ismerjék meg az európai történelmet, használjanak digitális eszközöket a többi taggal való kommunikációhoz és munkához, IKT-gyakorlataik fejlesztése. Fejlődjön az együttműködési készségük, legyenek barátaik más országokban, motiválja a gyerekeket, hogy kíváncsiak legyenek más kultúrákra és más nyelvekre.

A projektben iskolánk 4. a osztályának tabulói vesznek részt, kapcsolódva a történelmi olvasmányokhoz és az EFOP-3.11.1 Szülő-suli programokhoz.

Résztvevő országok:  Albánia, Azerbajdzsán, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Csehország, Észtország, Franciaország, Grúzia, Görögország, Németország, Magyarország, Olaszország, Lettország, Libanon, Macedónia, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szerbia, Szlovákia, Spanyolország, Tunézia, Törökország, Ukrajna, Egyesült Királyság

Időtartam: 2019. március-június

https://twinspace.etwinning.net/86142/home


 Le tourisme dans le monde / Turizmus a világ körül

A projekt célja városunk és országunk turisztikai értékeinek megismerése, a projektpartnerekkel való megismertetése. Ez egy olyan projekt, amely az európai iskolák diákjai és diákjai közötti távoli párbeszédet ösztönzi.  A projekt célja a programban részt vevő iskolák közötti látogatások és kirándulások létrehozása
 
Résztvevő országok:
Tunézia,  Portugália, Jordánia,  Azerbajdzsán, Magyarország, Belgium, Örményország, Olaszország, Törökország, Horvátország
 
Projekt koordiátorok:
Hssan Touaibi, ecole primaire 2 mars 34 Rouhia, Tunézia
Kharroubi Houyem, Ecole primaire de la république Siliana, Tunézia
 
A projekt időtartama:

2019. május- 2019. július


Tevékenységeink a projektekben a lapfülön találhatóak


 


 

 

 

EU Code Week 2018 #codeweek

2018. október 6-21

Az EU Code Week célja alapvető programozási ismeretek, a kódolás és az algoritmikus gondolkodás népszerűsítése és megismertetése mindenkinek érdekes és interaktív formában. Eseményünk felkerült a https://codeweek.eu/ térképére, valamint részt vettünk a Code Week 4 all kihívásban is, amelynek keretén belül összefogtunk más országok iskoláival és tanáraival.  

A Kicsi kódolók elnevezésű tevékenységünk során első osztályosaink digitális eszközök nélküli játékokban vettek részt, bevonva a gyerekeket egy kompetitív, kooperatív játékba, ami megismertette őket a kódolás fő alapelveivel, majd a code.org honlap segítségével online térben ismerkedtek a programozás alapjaival, a korosztályuknak megfelelő játékos feladatok megoldásával.

A tevékenység során a tanulók:

Kooperációs és versenytapasztalatokat szereztek. Megértették a kódoló és a robot szerepe közötti különbséget. Ismerkedtek az elemi utasítás és az utasításkészlet fogalmával. Megtanulták, hogy elemi utasítások sorával meg tudnak oldani egy problémát. Tesztelték egy adott program hibáját annak végrehajtásával. Megértették, hogy a kódolás több gondolkodást igényel, mint technológiát.

Tevékenységeink voltak:

Mozgás, mozgás, Vidám térképek, Kódolás a népmesék témaköréhez kapcsolódóan, Getting loopy (ciklikusság) játékok, pohárépítő játék, a mindennapi élet algoritmusai, szerialitás fejlesztő játékok, játékok unplugged blokkokkal, online labirintus sorozat, hibakeresés, alapok Angry Birds-szel, Harvesterrel, a Jégkorszak figuráival.

Tevékenységeink az EU Code Week 2018 eseményei során:

2018. október 9-én 

A Kicsi kódolók esemény keretén belül elsőseink a Mozgás, mozgás! című játékkal ismerkedtek. A játék során  a gyerekek két csoportban egy-egy 2x3-mas rácsot építettek, eldöntötték, ki legyen a programozó, és ki legyen a robot. A rácson kijelölték az indulás helyét egy iránytű-rózsával, majd a célt is egy mosolygó szmájlival, vagy gyémánt szimbólummal. A programozó ezután megbeszélt kézjelekkel átvezette a robotot a papírlabirintuson a startponttól a célig. A robot kizárólag a programozó uatsításait követhette, nem szólhatott akkor sem, ha esetleg tévesen vezette. Második lépésként már akadályokat is közbeiktattunk, mappákat raktunk a rácsba, amelyekre sem rálépni, sem átugrani nem lehetett.

 

   

Ezután a Vidám térképek játék változata következett, ahol a megadott pályán a pedagógus által kirakott nyilakat kellett a robotoknak követniük. Itt a nyilak pusztán az irányt jelölték, elfordulni nem kellett az adott irányba.

 

Következő lépésként a gyerekeknek feladatlapon adott térképhez a megfelelő irányba mutató nyilakat kellett kirakniuk a megfelelő sorrenben.

 

 

Délután a való élet algoritmusaival foglalkoztunk, az események helyes sorrendbe állításával, majd egy kész algoritmust követtünk origamival, sün hajtogatásával. Az interaktív sorbarendezéshez Dérné Veresegyházi Erika tankockáit használtuk  https://learningapps.org/watch?v=p0gz1v4ra18

 

 

Október 10-én

Mentsd meg a kutyát! játékban 5x5-ös életnagyságú négyzetrács és a CodyRoby játék alapkészletének segítségével labirintusjátékokat játszottunk először két szereplővel (kódoló és robot), majd versenyben. Ötödikeseink segítettek az előkészületekben.

 

 

Ezen a napon a 3. a osztály tanulói szintén részt vettek egy játékban a számukra rendezett nehezített pályás eseményen.

  

Október 12-én

Összekapcsoltuk a kódolást a népmesei kulturális örökségünkkel.

Olyan labirintuspályát terveztünk a gyerekek számára, amely már a blokk kódolás elemeit magában foglalta, a sorrendet is ennek megfelelően kellett alakítani.

Népmesei kerettörténetbe helyeztük az életnagyságú feladatot, jelmezekkel hozva közelebb a kódolást a gyerekekhez.

A pálya terve és a megoldás:

  

    

 

 

Ezek után a code.org honlap feladataival online térben is programoztunk.

  

 

 Játékok unplugged blokkokkal

LÜK

A gyerekek nagyon élvezték a játékokat, élményekkel teli, remek hetet zárhattunk.

Képes beszámoló az eseményről az alábbi linken érhető el:

https://issuu.com/juditfk/docs/k_dol_s

A 3. a osztállyal digitális eszközök nélküli programozást tanultunk játékos formában.

Október 13-án

A nevelési értekezletünkön pedig ebben a témában tartottunk előadást.

Kicsi kódolók első osztályosaink offline, majd online tevékenységei

Offline móka Programozás digitális eszközök nélkül. Offline játékok 3. osztályban.

Előadás a kódolás témakörében Intézményi belső tudásmegosztás: Programozás digitális eszközök nélkül.

E három eseményt rendeztük az EU Code Week 2018 keretében.